Veckans frågor 2 – Evernote

Jag valde att arbeta med frågorna kring Phil Libin och Evernote den här veckan. Videon jag har tittat på kan ni hitta HÄR.

Vilket var den avgörande punkten eller beslutet för entreprenören som startade företaget/projektet, utveckla i korta drag hur den processen såg ut och vad som skulle betecknas som avgörande.
Efter att startat två företag redan och sålt båda två ville teamet starta ett företag för dem, dvs produkter som de själva vill använda. Innan dess har de bara startat företag för andra, nu ville de göra något för dem. Oktober 2001 sålde de sitt andra företag och startade sedan Evernote.

På vilka sätt hade de kunskaper och erfarenheter de hade med sig innan de startade sitt företag/projekt för inflytande på vad det blev för företag? Fundera kring vad de i sin bakgrund och sin utbildning direkt kunde använda och vad de eventuellt för ny kunskap de fick lära sig och på vilket sätt de då gjorde detta.
Phil Libin gick på Boston University och studerade Computer Science men hoppade av i slutet av eftersom han var dum (Phils egna ord). Han första företag startade han egentligen redan under High School då han och ett par vänner importerade PC delar från Taiwan för att sedan sälja billigare. Han sålde sedan det företaget för 500 dollar (ca 4600 kr). Tillsammans med ett team från College startade de sedan CoreStreet som utvecklade säkerhetstjänster. År 2000 sålde dem CoreStreet till Vignette för 26 miljoner dollar (ca 241 miljoner kronor). Phil fortsatte sedan arbeta på Vignette under ett par år innan han tillsammans med ett team startade Evernote.

Hur knöts de mentorer och personer med speciell kompetens till deras företag/projekt och vilket var syftet med detta?
Phil Libin träffade många personer han sedan kom att samarbeta med på college. Det var med dessa personer han bl.a. startade CoreStreet. En person som kom att betyda mycket för Evernote var Stepan Pachikov som var med och grundade företaget.

Hur nåde de ut med sin idé till sina kunder och hur såg den processen ut, vem var deras första kund och vad fick det för påverkan?
Med bra erfarenhet av att starta företag så hade dem ett bra utgångsläge för att kunna marknadsföra sig på ett bra sätt. De visste att dem utvecklade en produkt som de själva vill använda vilket gjorde att dem var säkra på att andra skulle vilja använda Evernote med. De såg ett behov och ett problem i dokumentation som de löste. Evernote visade sig populärt och började växa när produkten väl kommit ut på marknaden.

Fundera kring tidsaspekten att gå från idé till att ett företag eller projekt är etablerat, tog det 6 månader eller fem år, eller var processen mer flytande?
I det här fallet kan man säga att Evernote tagit en väldig massa år. Grunden till utvecklingen av företaget lades redan när Phil Libin startade sitt första företag under High School. Att sedan vara med om flera uppstarter av nya företag och att bygga dem tillsammans med ambitiöst folk var nyckeln för att slutligen kunna bygga något som dem inte skulle vilja sälja i framtiden, till skillnad från tidigare företag. Som redan etablerade namn på marknaden var det inte så svårt att starta ett företag som löste ett problem för en stor grupp människor.

 

Jag har kompletterat lite uppgifter från Evernotes wikipedia och Phil Libins LinkedIn profil. Numera arbetar inte Phil Libin på Evernote utan gick in som General Catalyst Partners fjärde partner 2015 och arbetar sedan september 2016 där som Managing Director. General Catalyst Partners investerar i nystartade företag, vilket verkar passa Phil bra då han själv har startat flera företaget och verkar trivas med det. Trots att Evernote skulle bli det företag de ville arbeta med för resten av sina liv så vet man aldrig vilken vändning det kan ta.

Phil Libin är en stor kontrast mot till exempel Lea Busque som jag skrev om förra veckan. Hon fick en superidé och satsade fullt ut utan någon som helst säkerhet helhjärtat på det. Det skulle förvåna mig om hon lämnade TaskRabbit. Däremot blir jag inte förvånad att en person som Phil Libin ville byta (igen). Till skillnad mot Lea Busque är han en person som tycker om att starta upp företag, att sedan driva dem vidare är någon annans arbete. Två spännande entreprenörer men på två väldigt olika sätt!

Leave a Reply